“Let food be thy medicine and medicine be thy food.”

H I P P O C R A T E S

Wat betekent orthomoleculaire therapie eigenlijk?

Als ik iemand vertel dat ik orthomoleculair expert ben weet eigenlijk bijna niemand wat dit is. 

Tijd om daar verandering in aan te brengen! Ik leg het je uit. 

We zijn allemaal gemaakt uit cellen. Deze cellen hebben heel veel verschillende stofjes nodig om goed te kunnen werken. Deze voedingsstoffen zijn o.a. vitamines, mineralen, aminozuren etc.

Het woord orthomoleculair is afgeleid van het Griekse woord orthos wat ‘juist of gezond’ betekent en moleculair, wat staat voor ‘met betrekking tot de moleculen’. 

In de orthomoleculaire geneeskunde streven we er dus naar om het lichaam de juiste stoffen aan te bieden, die het optimaal kan gebruiken. Met lichaamseigen stoffen gaan we aan de slag om het lichaam te herstellen en gezondheid te behouden.

Dat is dus dit precies waar ik naar kijk. Als orthomoleculair therapeuten gaan we uit van het zelfhelend vermogen van het lichaam. Door het lichaam op de juiste manier te ondersteunen in zowel voeding, beweging, ontspanning en het eventueel extra aanvullen van voedingsstoffen, helpen we het lichaam om zelf veel klachten op te lossen.

En daar zit precies het verschil met de reguliere gezondheidszorg. In de reguliere zorg wordt er gekeken naar de klacht en wordt deze meestal aangepakt met een medicijn of een andere vorm van symptoombestrijding. Hierdoor kan de klacht wel verdwijnen, maar de oorzaak wordt veelal niet aangepakt. Vaak komen de klachten weer terug. 

In de orthomoleculaire therapie kijken we een stukje verder

We gaan namelijk naar de oorzaak toe

Hiermee verhelp je niet alleen de symptomen, maar verbeter je duurzaam je gezondheid. 

Door met een holistische bril naar jouw lichaam als geheel te kijken, zoek ik samen met jou naar een aanpak waarmee we daadwerkelijk bij de kern van je klachten komen en deze duurzaam aan kunnen pakken. Ik werk vanuit de pijlers voeding, slaap, beweging en ontspanning, mindset en suppletie. 

Misschien ben je met je klachten wel eens naar de huisarts geweest en kon hij niets vinden. Je denkt dat je  ‘er mee moet leren leven’ en dat dit nou eenmaal bij jou hoort.

Of misschien ben je niet eens naar de huisarts geweest, want je neemt je klachten of ongemakken al voor lief en ‘zo erg is het nou ook weer niet’. 

Maar dat hoeft niet zo te zijn! Heel veel ongemakken en klachten zijn te verlichten en vaak zelfs op te lossen als je je lichaam geeft wat ze nodig heeft.

Sterker nog: jarenlang jouw ‘vage’ klachten negeren, kan uiteindelijk leiden tot ernstige (chronische) aandoeningen. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat veel ziektes ontstaan doordat het lichaam jarenlang niet goed kan functioneren o.a. door bepaalde tekorten en disbalansen. 

Welke ongemakken en klachten heb ik het dan over?
Maag-, darm- en spijsverteringsklachten, overspannenheid, burn-out, gejaagdheid, brain fog, kort lontje, hormonale klachten als PMS, PCOS, een onregelmatige cyclus, heftige menstruaties en overgangsverschijnselen, huidproblemen als eczeem, acne en droge huid, schimmelinfecties, haaruitval, vermoeidheid, hoofdpijn, overgewicht, moeilijk aankomen of afvallen, snaaibuien enzovoort.

linda de groot

Heb je dus last van dit soort klachten, maar nog geen oplossing gevonden?

Dan kan het interessant zijn om vanuit de orthomoleculaire gezondheid op zoek te gaan naar antwoorden! 

Want bij elk van dit soort klachten veel meer doen dan je misschien in eerste instantie zou denken! 

Stop met wegkijken.
Geef jezelf en je lichaam de zorg en aandacht die het verdient.

Wellicht kan de huisarts niets vinden, of wil je af van de medicatie die het probleem niet oplost maar alleen de klachten verlicht. Of misschien wil je preventief aan de slag. 

Realiseer je dat je niet ziek hoeft te zijn om gezonder te worden. 

Kortom, wil je verder kijken en je lichaam écht ondersteunen, laten we dan samen op onderzoek uit gaan.