Blog

Waarom ik een waterfilter gebruik

“Waarom zou je kraanwater filteren? Ons drinkwater is in Nederland toch één van de beste van de wereld?”

Ja dat klopt. Maar is dat schoon genoeg? 

In dit blog neem ik je mee in de wereld van ons drinkwater en waarom ik er voor kies wel een waterfilter te gebruiken.

 

Laat ik beginnen met: het drinkwater in Nederland behoort inderdaad tot de beste van de wereld. Dat is ook niet zo moeilijk, want in de meeste landen wordt er bijvoorbeeld flink wat chloor aan het drinkwater toegevoegd. 

Een probleem bij ons drinkwater is dat er niet zoiets bestaat als ‘het Nederlandse kraanwater’. Er zijn grote verschillen tussen het kraanwater, omdat het water op elke plek een andere behandeling heeft ondergaan en uit andere bronnen komt. Uit onderzoek blijkt dat het water lokaal enorm kan verschillen.

Zo is er in één van de vele onderzoeken bijvoorbeeld aangetoond dat in Leersum het kraanwater gemiddeld een 8,8 krijgt en in Houten een 6,6. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleren bij de waterleidingbedrijven of de drinkwaterwet wel wordt nageleefd. Uit één van die rapporten blijkt dat het drinkwater over het algemeen goed is, maar ook dat er sprake was van honderden overschrijdingen van de norm. Dus het kan goed zijn dat er bij jou uit de kraan water van topkwaliteit komt, maar het kan ook zijn dat het verre van optimaal is.

Zo blijkt ook volgens een rapport van het RIVM. Het lood in kraanwater – vooral bij huizen gebouwd voor 1960 – is soms te hoog. Ik hoef je vast niet te vertellen dat veel lood binnenkrijgen niet goed voor je is. 

In een ILT-drinkwaterrapport staat ook dat de kwaliteit steeds verder onder druk komt te staan door gewasbeschermingsmiddelen, geneesmiddelen en industriële stoffen zoals PFAS of chemische stoffen zoals EDTA. Voor EDTA zijn in 2020 maar liefst 143 overschrijdingen van de norm vastgesteld. Dat is meer dan de helft van de testen..

Nu is het voor de meeste van deze stoffen zo dat het in minimale hoeveelheid geen schade toebrengt aan onze gezondheid. Maar o.a. je lever en nieren hebben het toch maar mooi te af te breken allemaal.. En die zet je dus extra aan het werk, terwijl deze organen het vaak al zo druk hebben. 

En.. zijn dit de enige toxische stoffen waar wij aan bloot worden gesteld? Ik don’t think so..

Dagelijks worden we aan veel toxische stoffen blootgesteld. Ik kies ervoor om dit zoveel mogelijk te verminderen voor mij en mijn gezin en ons kraanwater filteren is één van de manieren hoe ik dit doe. Kies daarin vooral wat past bij jou 🙂

Welk filter gebruik ik?

Ik vind de kan van Zerowater heel fijn. Je kunt hem vinden tussen mijn favorieten of via deze link. Uit testen blijkt dat dit filter het water heel goed reinigt. Dit is tevens een budgetvriendelijke optie. Misschien dat ik in de toekomst nog ga voor een Aqualine filter, die zijn ook erg goed, maar wel wat prijziger. 

Good to know: de filters van Brita kun je beter in de winkel laten staan, deze komen erg slecht uit de testen.

 

Tot slot: ik ben van mening dat je op heel veel vlakken aan je gezondheid kunt werken en dit is er eentje van. Maar bedenk je ook dat er soms op andere terreinen (meer) winst te boeken is. Zo heeft het bijvoorbeeld weinig zin om gefilterd water te drinken als je tegelijkertijd volop stress hebt, rookt en drinkt. Of als je te weinig groente en fruit eet, nauwelijks beweegt en te laat naar bed gaat. Het is belangrijk om die elementen niet uit het oog te verliezen. Het gebruik van een waterfilter kan dus zeker zorgen voor extra gezondheidswinst, maar plaats het wel in het juiste perspectief 😉

Liefs,
Linda  

Hi, ik ben Linda!

Een positieveling en levensgenieter, vól passie voor gezondheid & voeding.
Geboren in Schagen en woon nu met veel plezier met mijn vriend en 2 zoons (2015 en 2017) in een dorpje vlakbij Amersfoort. 

Ik weet hoe het is om weinig energie te hebben en te strugglen met je gezondheid en de vraag hoe je het beste uit je lichaam én je leven kunt halen. Ik weet ook hoe het is om dit gevoel wel weer te hebben!

Mijn bedrijf is opgericht vanuit de overtuiging dat iedereen eenvoudig haar gezondheid, balans en levensgeluk drastisch kan verbeteren. Hoe mooi om te ontdekken hoe dat voor jou werkt! Zodat je ziet dat een fit en energiek lijf én leven ook voor jou mogelijk is! En daar wil ik jou bij helpen.  

Meer info?

NIEUWSBRIEF

Stop me in je inbox! Regelmatig een portie verse inspiratie, toffe leefstijl- & voedingsweetjes en praktische tips.

Meer lezen?

Blog afbeelding hoe herken ik goede supplementen

BLOG