Wat kan ik ervan genieten: een lekkere burger. En je hoort me niet zeggen dat ik nooit een dikke burger van vlees meer eet 😉, want goede kwaliteit vlees is hartstikke gezond. Maar al zoekende naar meer variatie en manieren om meer groenten te eten is af en toe een goede vega burger een geweldige optie!
Ik varieerde er in de keuken op los met allerlei ingrediënten, maar was niet snel tevreden. Te droog, te broos of slap. Maar het is gelukt! Deze met biet is duidelijk de winnaar.
Wat belangrijk is: geef de burger even de tijd om op een laag vuur te garen, keer voorzichtig om met een spatel en wacht tot de buitenkant een beetje knapperig is.
En met de mix van bieten, haver en bonen en je een lekkere voedzame burger te pakken. Wist je dat bieten rijk zijn aan goede stofjes die onder andere zorgen voor gezonde aderen, lever, bloeddruk kan verlagen en sportprestaties kan verhogen? Ook verbetert het je spijsvertering, draagt het bij aan een betere hersenfunctie en vermindert het her risico op hart- en vaatziekten. Je plas kan er roze van kleuren, maar dat komt gewoon omdat je lichaam de kleurstof niet afbreekt en dit is helemaal niet erg.
Dit heb je nodig voor ongeveer 3 a 4 burgers:
- 250 gram rode bieten. Rauwe verse bieten zijn het lekkerst. Als je deze gebruikt stoom ze dan eerst in een pan met stoommandje even gaar. Geen stoommandje? Dan kan je ze ook koken. Als je daar geen zin in hebt kun je ook de (bio) voorgekookte gebruiken.
- 100 gram kidneybonen. Bij voorkeur de bio uit glazen pot of zelf weken en koken.
- 80 gram havermeel. Ik maalde zelf havermout fijn in mijn keukenmachine.
- ½ rode ui
- 1 ei
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel rozemarijn
- ½ theelepel Keltisch zout
- 1 teen knoflook
- 1 grote klont ghee of kokosvet
- glutenvrije broodjes. Ik gebruikte die van Oerchef, maar je kunt ook andere broodjes gebruiken.
- extra: handje veldsla, avocado plakjes en truffelmayonaise
Zo maak je het:
Snijd de bieten in kleine stukjes, snipper de ui en pureer dit met een staafmixer. Schep de kruiden erbij, het ei, de knoflook, de kidneybonen en het havermeel en kneed de boel met de hand goed door elkaar. Voeg nog wat havermeel toe als de mix te nat is.
Maak van het deeg drie of vier ballen en druk ze daarna plat tot grote ronde burgers. Voor het beste resultaat laat je ze hierna een half uurtje rusten.
Verhit een klont ghee of kokosvet in een grote koekenpan. Zorg dat de pan goed heet is en bak de burgers vijf minuten per kant op middelhoog vuur.
Snijd de broodjes open, beleg ze met de burgers en sluit af met een lekkere dot truffelmayo, sla en plakjes avocado. Soooo good 🙂
TIP: Maak vooral een dubbele portie van deze bietenburgers, want het is ideaal om er een paar van in de vriezer te hebben liggen. Laat ze dan na het bakken wel goed afkoelen voordat je ze in de vriezer stopt.