De één slikt dagelijks vitaminepillen, de ander moet niets van supplementen weten.
“Een gezond eetpatroon zorgt ervoor dat je alles binnenkrijgt”, zegt de één. “Maar dat is voor de meesten niet genoeg, daarvoor heb je supplementen nodig”, zegt de ander. Hoe zit dit nou?
Heb je supplementen echt nodig voor een gezond leven?
Het antwoord hierop is nee. Misschien verrassend om dit van mij te horen, maar laat ik je een wedervraag stellen; wat betekent écht nodig? Is het slikken van supplementen van levensbelang? Nee, dat is het niet. Heel veel mensen worden oud zonder ooit supplementen te hebben gebruikt.
Of je geen supplementen gebruiken zou moeten willen is echter een tweede. Ik ben namelijk van mening ben dat supplementen van grote waarde zijn. Waarom?
– Omdat de bodemgezondheid niet meer is zoals vroeger. Zeg maar gerust: uitgeput. Onze groente en fruit bevatten daarom véél minder vitamines en mineralen.
– Ook eten we te veel bewerkt voedsel. Hier zijn onze lichamen niet op gebouwd om goed te kunnen verwerken en dit doet meer kwaad dan goed.
– We gaan steeds verder van onze natuur afstaan. We eten voedsel dat uit een fabriek komt in plaats van uit de natuur.
– We creëren onze eigen dag en nachtritme met veel binnen zitten in een aangename 21 graden en kunstmatig licht, waardoor we minder bewegen en minder blootgesteld worden aan frisse lucht en zonlicht (belangrijkste bron van vitamine D3).
– We hebben te maken met een toxische belasting o.a. door straling, medicijngebruik, bestrijdingsmiddelen, milieu en stress.
– We vragen veel van ons zelf en staan altijd maar op standje ‘aan’. De hele dag door krijgen we prikkels binnen. ‘Ontspanning’ wordt gezocht in beeldschermen, terwijl dit eigenlijk een soort van flipperkast is voor je brein.
Kortom: we krijgen minder goede voedingsstoffen binnen en doordat we heel veel van onszelf vragen en ons lichaam meer belast wordt, verbruiken we meer. Dan kun je wel een extra boost gebruiken!
“Maar ik eet heel gezond!”
Dat hoor ik vaak. En dat is mooi! Er gaat namelijk niets boven een gezond eetpatroon en gezonde leefstijl. Maar dan ben je er nog niet helemaal.
Laat ik voorop stellen: supplementen zijn nooit een vervanging van je eetpatroon. Suppletie betekent letterlijk ‘aanvulling’ en zo gebruik ik het dan ook. Eerst eetpatroon en leefstijl voor het grootste deel op orde, daarna aanvullen met de juiste supplementen voor jou.
Want zelfs wanneer de basisvoeding zo gezond mogelijk is, zullen er nog steeds mogelijke tekorten aan sommige nutriënten blijven bestaan. Er zijn tal van wetenschappelijke onderzoeken die dit aantonen, net zoals het verband tussen langdurige tekorten en bepaalde ziektebeelden.
Een andere belangrijke reden om suppletie te nemen naast de basisvoeding is dus niet alleen om tekorten op te heffen, maar ook preventief. Je hoeft immers niet ziek te zijn om gezonder te worden!
Zo dacht ik dat ik best gezond was, tot ik de juiste supplementen voor mij als aanvulling op goede voeding ging nemen en ik merkte wat dit deed! Meer energie, lekkerder in mijn vel, helderder in mijn hoofd, betere huid etc.
Als orthomoleculair specialist ben ik opgeleid, om naast voeding en leefstijl, ook advies te geven over supplementen. Wat heel belangrijk is om je te beseffen: slik niet zomaar alles. Er is helaas ook veel troep op de markt en dat doet meer kwaad dan goed voor je. Kies daarom alleen voor producten die je gezondheid in de kern ondersteunen. Lees deze blog als je wilt weten hoe je een goed supplement kan herkennen.
Conclusie: heb je supplementen écht nodig voor een gezond leven? Niet direct. Is het aan te raden, kan het helpen (vage) klachten te verhelpen en wil je zo gezond mogelijk zo oud mogelijk worden? Dan zeg ik JA. Gezondheid is immers ons grootste goed! Wees daar zuinig op.
Liefs,
Linda