Wat wordt ik toch blij van een goede stoofpot. Ik eet het niet zo vaak, maar als ik voor stoofvlees ga maak ik er een feestje van! Ik kies het liefst voor biologische runderlappen van goede kwaliteit, want naast dat dit veel gezonder is voor je, heeft dit ontzettend veel invloed op de smaak.
Een stoofpot klink misschien als veel werk, maar het enige wat je nodig hebt (naast de ingrediënten) is een portie geduld. En een aantal tips van mij om van je stoofpot een succes te maken!
Tips voor een succesvolle stoofpot:
– Gebruik een goede pan, liefst met een dikke bodem.
– Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is en dep het voor gebruik droog met keukenpapier.
– Kies voor kwalitatief goed vlees.
– In recepten voor stoofvlees staat vaak een minimale stooftijd aangegeven, maar ik gooi hier gerust een paar uur bovenop. Hoe langer je stooft, hoe malser het vlees. Bij mij staat het gewoon de hele dag.
– Ook een zuurtje als balsamicoazijn maakt het vlees zachter.
Met de zoete aardappelfriet ernaast is dit werkelijk een traktatie. Geniet ervan!
Dit heb je nodig voor stoofvlees met zoete aardappelfriet voor 4 personen:
– 1 kilo goede kwaliteit runderlappen
– 3 uien
– 1 grote wortel, in plakjes
– 4 tenen knoflook, fijngesneden
– 2 blaadjes laurier
– een takje rozemarijn
– 2 takjes tijm
– 3 (liefst bio) rijpe tomaten, in stukjes
– 1 flinke eetlepel tomatenpuree
– 1 eetlepel ghee
– 200 ml rode wijn
– ongeveer 1 liter runderbouillon
– een scheutje balsamicoazijn
– 2 grote zoete aardappelen
– theelepel gerookt paprikapoeder
– scheutje milde olijfolie (geen extra vierge)
– Keltisch zout en peper
Zo maak je het:
Snijd de runderlappen in blokjes van ongeveer 2 cm en meng deze met een flinke snuf zout en peper.
Snipper de ui en fruit dit in de ghee in de pan. Voeg dan na een paar minute de blokjes vlees toe.
Voeg als het vlees is dichtgeschroeid eerst de tomatenpuree toe. Roer goed door en laat even een paar minuutjes aanfruiten. Voeg daarna de fijngesneden knoflook toe.
Snij de wortel in plakjes en voeg deze toe aan de pan samen met de tijm, laurier, rozemarijn en de fijngesneden tomaten.
Schenk de rode wijn langzaam langs de zijkant van de pan bij het vlees, gevolgd door het scheutje balsamicoazijn. Schenk daarna de warme bouillon in de pan tot het vlees net onder staat.
Laat het geheel op laag vuur sudderen met de deksel op de pan. Minimaal drie uur, maar liever langer, want hoe langer hoe lekkerder! Haal de deksel het laatste half uur van de pan om het geheel iets in te koken. Check regelmatig of je stoofpot niet te droog wordt. Is dit het geval, schenk er dan een scheutje bouillon bij.
Verwarm een klein uurtje voor je wilt gaan eten de over voor op 220 graden. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in de vorm van frietjes. Doe dit in een kom, voeg er het gerookte paprikapoeder en de milde olijfolie een toe en hussel goed door elkaar. Verspreid ze over een met bakpapier beklede bakplaat en bak in ongeveer 25 minuten gaar in de oven. Heeeeerlijk met een flinke dot truffelmayo!