Alstublieft: een recept voor een heerlijke & gezonde quiche! Quiches vind ik heerlijk: ze zijn lekker hartig en door te mixen met verschillende ingrediënten hartstikke voedzaam.
Alleen die bodem van bladerdeeg.. Die tarwebloem (= gluten) en vaak ook palmvet die daar in zit.. Dat moet toch gezonder kunnen dacht ik? Dus hierbij presenteer ik: de bodem van zoete aardappel!
Dit probeersel is zeer goed geslaagd kan ik je vertellen!
Regelmatig verwerk in broccoli in mijn gerechten, want het is namelijk één van de meest gezonde groenten! Zo heeft het een ontstekingsremmende werking en is het top voor je huid door de vitamine C die erin zit en omdat het de collageenaanmaak bevordert. Ook bevat broccoli bètacaroteen (provitamine A), luteïne en zeaxanthine: stofjes die helpen om je ogen gezond te houden. Verder zijn de voedingsstoffen in broccoli goed voor je botten, je hart, darmen, hersenen en helpt het je bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Kortom: een echte superfood!
Zoete aardappel, broccoli en geitenkaas = echt een lekkere smaakcombinatie. En door de eieren, haver fraiche en walnoten heb je een fijne voedzame combi te pakken. Die bovendien gluten- en koe zuivel vrij is. Boordevol vitaminen, vezels, eiwitten en goede vetten. Een feestje op je bord en voor je lijf! Eet ‘m als diner met een groene salade, of als lunch, want koud is hij ook heerlijk.
Geniet er lekker van!
Dit heb je nodig voor ongeveer 6 grote punten:
- 400 gram zoete aardappel
- 125 gram haver fraiche
- 100 ml cashewmelk (ik gebruikte die van Rude Health. De enige plantaardige melk die ik heb ontdekt zonder meuk zoals bijv. zonnebloemolie. Je kan evt. ook havermelk of amandelmelk gebruiken)
- 4 eieren
- 300 gram broccoli
- 100 gram geitenkaas. Ik gebruikte oude geitenkaas, maar ook met jongere geitenkaas of de zachte chevre in stukjes is verrukkelijk
- 2 theelepels kerriepoeder
- Hand vol walnoten
- Keltisch zout en peper
- Klein beetje kokosvet (voor invetten bakvorm)
Zo maak je het:
Verwarm je oven voor op 180 gr en vet een quiche- of taartvorm in met wat kokosvet.
Snij de zoete aardappel in hele dunne plakjes van ongeveer 3 mm. Ik gebruikte hiervoor een multi keukensnijder, maar je kunt ook een keukenmachine, een kaasschaaf of scherp mes gebruiken. Hoe je het ook doet: zorg ervoor dat de plakjes goed dun zijn (en pas op je vingers :-)). Verdeel de plakjes over de vorm.
Snij de broccoli in kleine roosjes en verdeel over de zoete aardappel. Strooi de walnoten erover.
Klop in een kom de haver fraiche met de eieren, kerriepoeder, cashewmelk en een snuf peper en zout met een garde door elkaar. Schenk het mengsel voorzichtig over de broccoli.
Top af met de geitenkaas en bak zo’n 40 minuten in de oven.
Als de quiche te donkerbruin wordt, dek dan de rest van de tijd in de oven af met aluminiumfolie.