Ik ben DOL op havermout in de ochtend. Het is snel klaar, lekker, voedzaam en je kunt eindeloos variëren met toppings als fruit, noten en zaden. Hieronder geef ik je één van mijn favoriete overnight oats recepten. Vooral in de tijd dat er volop rood fruit te krijgen is maak ik deze vaak. Maar ook in de winter maak ik deze graag, dan gebruik ik de bio blauwe bessen en bio frambozen uit de vriezer van de supermarkt.
Ik gebruik cashewdrink omdat ik deze heerlijk vind qua smaak én omdat dit de enige plantaardige drank is die ik tot nu toe heb gevonden zonder nare ingrediënten als zonnebloemolie. Maar je kunt natuurlijk ook haver-, amandel- of hazelnootmelk gebruiken.
Ook voegde ik kaneel toe. Wist je namelijk dat kaneel, naast dat het gewoon lekker is, één van de gezondste specerijen ter wereld is? Het is een bron van onder andere vitamine A, C, B2 en B6. Ook mineralen zoals calcium, kalium, magnesium, zink en ijzer maken de specerij een ware gezondheidsduizendpoot. Zo stimuleert het de bloedsomloop en zorgt het voor een betere doorbloeding. Maar het doet meer voor je: het is een antioxidant en beschermt je ook tegen het afweren van ziekteverwekkers én het werkt positief op je spijsvertering.
Kies bij voorkeur voor de Ceylon kaneel dan de ‘gewone’ kaneel. Ceylon heeft een heerlijke smaak en is nog gezonder, zeker wanneer je kaneel regelmatig gebruikt.
Het resultaat is een super romig en voedzaam ontbijtje, waar je in de ochtend maar twee minuten aan kwijt bent.
Eet smakelijk!
Dit heb je nodig voor 1 portie:
50 gram havermout
200 ml haver- of amandelmelk
1 eetlepel chiazaad (liefst even gemalen in bijvoorbeeld een koffiemaler)
1 theelepel honing
1 theelepel kaneel
1 eetlepel citroensap
100 gram rood fruit. Ik nam nu blauwe bessen, frambozen en bramen.
25 gram ongebrande noten. Ik gebruikte nu walnoten, maar je kan ook kiezen voor para- hazel-, pecannoten, zonnebloem- en pompoenpitten, amandelen etc.!
Klein snufje (Keltisch) zeezout
Zo maak je het:
Meng in een kom (of in een afsluitbaar glazen potje of bakje als je het mee wil nemen) de havermout met de melk, kaneel, snufje zout, honing, chiazaad, citroensap en een deel van het rode fruit.
Sluit de kom af en zet een nachtje in de koelkast.
Roer het voordat je gaat eten nog even goed door en top af met de noten en het resterende fruit.
Ready to eat!
Hoe makkelijk is dat? Eet smakelijk!