Blog

Mijn TOP 4 van basis supplementen

Waar de één supplementen dagelijks neemt, is de ander van mening dat dit nergens voor nodig is. Ik behoor bij de eerste groep, want naast goede voeding en leefstijl vind ik de juiste supplementen nemen heel belangrijk.

Waarom? Omdat ons lichaam voldoende voedingsstoffen nodig heeft om goed te kunnen functioneren en om gezond te kunnen blijven.
Voeding is hiervoor natuurlijk áltijd de basis, maar zelfs het meest gevarieerde en gezonde voedingspatroon is niet (meer) voldoende. Onze bodem is namelijk niet meer zo rijk aan vitamines en mineralen als vroeger. Onze groente en fruit bevatten daarom véél minder vitamines en mineralen. Om bijvoorbeeld aan je dagelijkse portie magnesium uit voeding te komen, zou je 12 bananen per dag moeten eten! Daar zit natuurlijk niemand op te wachten en dat is ook niet goed voor je.

Ook is er veel fabrieksvoedsel in de schappen te vinden waar we onze lichamen zwaar mee belasten, staan we altijd op standje ‘aan’ en krijgen we de hele dag door prikkels binnen waardoor we veel vitamines en mineralen op een dag verbruiken. Ook staat écht ontspannen vaak onderaan het prioriteitenlijstje, komen we in aanraking met veel verschillende gifstoffen en komen we veel minder buiten dan vroeger. Dan kun je dus wel wat extra ondersteuning gebruiken..

Laat ik vooropstellen: voedingssupplementen zijn absoluut geen vervanging voor een gevarieerde en evenwichtige voeding. Suppletie betekent letterlijk ‘aanvulling’ en zo zouden we het dan ook moeten gebruiken. Dus eerst altijd zorgen dat je eetpatroon grotendeels on point is en aan stressreductie werken. Je hebt namelijk zó veel supplementen op de markt die je kunnen helpen met bijvoorbeeld meer energie of beter slapen. Maar als jouw voeding niet optimaal is en je niet regelmatig ontstresst, is je basis niet optimaal. Dan kun je supplementen slikken wat je wil, maar dit zal niet het effect hebben waar je op hoopt.

Wat te doen? Met gezonde, gevarieerde voeding en regelmatig je stress-emmer legen kom je dus al een heel eind. Een goede basis suppletie kan dan extra ondersteuning bieden.

Let hierbij op dat je niet zomaar alles slikt. Een goed merk is essentieel. Wil je daar meer over weten: Hier kun je daar mijn blog over lezen. 

Mijn TOP 4 van goede basis supplementen is:

Een multivitamine

Het gaat er niet alleen om dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. De balans tussen al die micronutriënten is óók belangrijk. Het zijn allemaal radartjes die samenwerken. Simpel gezegd, suppletie begint met een goede multi.

Hoe kies je een goede multivitamine? Kies voor een goed merk en lees de etiketten. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat het supplement natuurlijke, goed opneembare vormen van een voedingstof bevat.

Zo is vitamine B6 in de vorm van pyridoxaal-5-fosfaat beter opneembaar dan in de vorm van pyridoxine.

En vitamine B12 wil je het liefst in de vorm van methylcobalamine innemen, liever geen cyanocobalamine.

Let bij er bij mineralen op dat het geen -oxide vorm is maar bijvoorbeeld een -bisglycinaat of -tauraat.

Kies daarnaast het liefst voor een dag- en nachtformule. Het tijdstip van inname is namelijk ook van belang voor hoe goed het werkt! Zo heb je overdag vooral de voedingsstoffen nodig die zorgen voor energie en in de nacht de stoffen die zorgen voor rust en herstel.
Deze van Vitakruid speciaal voor vrouwen is bijvoorbeeld een goede. Deze komt ook in een speciale ‘mama’ en ‘man’ vorm (en met de code Linda10 krijg je 10% korting).

Magnesium

Vaak zit er in een multi een beetje magnesium, maar dit is veel te weinig. Het past simpelweg gewoon niet in de pil, die zou anders te groot worden. Daarom raad ik aan een aparte magnesium te nemen.

Magnesium heeft een gigantisch brede werking. Van stressreductie tot geheugenwerking, van slaapverbetering tot energiestofwisseling. Een laag magnesiumgehalte kan ook sneller zorgen voor een schommelende bloedsuikerspiegel en angstgevoelens. Er zijn méér dan 2000 lichaamsfuncties waarvoor magnesium nodig is. En helaas is magnesium het eerste mineraal dat uitgeput raakt tijdens stress.

Klachten van een magnesium tekort kun je onder andere merken aan: een lage bloeddruk bloeddruk, trillend ooglid, krampen, zware benen, een onregelmatige hartslag, spierzwakte, migraine/hoofdpijn en pijnlijke menstruaties. Meer over weten? Ik schreef dit blog: Magnesium: hoe merk je dat je een tekort hebt & wat kun je eraan doen?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat suppletie met minimaal 300 milligram magnesium nodig is om het risico op allerlei chronische aandoeningen te verlagen.
Kies het liefst voor een -tauraat, -bisglycinaat of -malaat en voor sommigen werkt citraat ook oké. Andere vormen kun je beter vermijden. Wat ook een fijn magnesium supplement is, is het magnesium complex van Vitakruid omdat hier alle vormen van magnesium in zitten.

Vitamine D3

We maken dit in ons lichaam vooral aan onder invloed van zonlicht. De beperkte beschikbaarheid van vitamine D in de onze voeding én het feit dat de meeste mensen onvoldoende hoeveelheid zonlicht krijgen en de zonkracht in Nederland niet zo sterk is (eigenlijk alleen in de zomer is dit genoeg voor voldoende vitamine D aanmaak), kan verklaren waarom zo’n 59% procent van de bevolking in Nederland er onvoldoende van in hun bloed heeft.

Vooral buiten de zomermaanden is de kans op een tekort hoog en daar kun je flink vermoeid en somber van worden. Daarnaast ondersteunt vitamine D de werking van ons immuunsysteem en is het een belangrijke vitamine voor behoud van de botten. Ook blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat vitamine D het risico op diabetes, depressie, MS, Parkinson, mentale achteruitgang door veroudering en bepaalde soorten kanker verkleind en dat het de hartgezondheid, spierkracht en herstel na operaties verbetert.

Een hoogwaardige vorm van vitamine D is cholecalciferol. Kies altijd voor D3 i.p.v. D2, want D3 wordt véél beter opgenomen door je lichaam. Deze kan ik aanbevelen, extra goed omdat er ook vitamine K2 in zit (10% korting met code Linda10).
Let op: bij bloedverdunners of stollingsklachten mag je geen K2.

Omega 3

Omega 3-vetzuren zijn heel belangrijk. Ze kunnen allerlei gezondheidsvoordelen opleveren voor je lichaam en hersenen. Weinig voedingsstoffen zijn zo uitgebreid bestudeerd als omega 3-vetzuren.

Aangetoonde gezondheidsvoordelen zijn onder andere een positief effect bij verminderen van klachten danwel verkleinen van risico op: depressie en angst, de hersengezondheid, ontstekingen, hart- en vaatziekten, ADHD, metabool syndroom, oogklachten, Alzheimer, leververvetting, astma, menstruatiepijn, slaap, botten en gewrichten en huid.

Hieruit blijkt wel hoe ontzettend belangrijk omega 3 voor je gezondheid is! Voor zwangere vrouwen is dit supplement extra belangrijk, want het draagt bij aan de foetusontwikkeling en de baby gebruikt wel tot 50% van de vetzuren van de moeder.

Ook bij een omega 3 supplement is de kwaliteit van groot belang. Controleert de fabrikant bijvoorbeeld op de aanwezigheid van zware metalen? En bevat het een antioxidant (zoals vitamine E) om ‘bederf’ te voorkomen? Let tot slot bij het kopen van je supplement op of het een hoge concentratie EPA en DHA heeft (beiden minimaal 250 mg).

Deze van Vitakruid en deze van Arctic Blue zijn goed. 

Met de code Linda10 krijg je 10% korting bij Vitakruid.
Met de code 727a_10 krijg je 10% korting bij Arctic Blue.

Hopelijk ben je geholpen met deze info! Als je nog vragen heb: stuur me gerust een berichtje. 

Succes!

Liefs,
Linda

Hi, ik ben Linda!

Een positieveling en levensgenieter, vól passie voor gezondheid & voeding.
Geboren in Schagen en woon nu met veel plezier met mijn vriend en 2 zoons (2015 en 2017) in een dorpje vlakbij Amersfoort. 

Ik weet hoe het is om weinig energie te hebben en te strugglen met je gezondheid en de vraag hoe je het beste uit je lichaam én je leven kunt halen. Ik weet ook hoe het is om dit gevoel wel weer te hebben!

Mijn bedrijf is opgericht vanuit de overtuiging dat iedereen eenvoudig haar gezondheid, balans en levensgeluk drastisch kan verbeteren. Hoe mooi om te ontdekken hoe dat voor jou werkt! Zodat je ziet dat een fit en energiek lijf én leven ook voor jou mogelijk is! En daar wil ik jou bij helpen.  

Meer info?

NIEUWSBRIEF

Stop me in je inbox! Regelmatig een portie verse inspiratie, toffe leefstijl- & voedingsweetjes en praktische tips.

Meer lezen?

Blog wat je zegt ben je zelf afbeelding

BLOG