Blog

Is zout echt zo ongezond? & sole recept

We zijn een beetje bang gemaakt voor zout. En het klopt dat te veel zout niet goed is voor de gezondheid. Zout kan namelijk de bloeddruk verhogen en hiermee het risico op hart- en vaatziekten. 

Maar hierdoor gaan we vaak voorbij aan het feit dat ons lichaam niet zonder zout kan. Het is onderdeel van ons! Denk maar aan je zweet, je tranen. Smaakt allemaal zout. En die voorraad moet wel dagelijks weer aangevuld worden. Zout is namelijk nodig voor verschillende processen in het lichaam. Bijvoorbeeld voor het regelen van het vocht, het prikkelen van de zenuwen en het samentrekken van spieren. Je hebt dus een minimale hoeveelheid zout per dag nodig.

Tafelzout wordt vaak gewonnen uit zoutmijnen of door boringen. Hierna wordt het met chemicaliën gereinigd en gebleekt, want mensen willen graag dat zout wit is. Vaak wordt het ook nog verwarmd onder hete temperaturen. Wat je over houdt is een goedje natriumchloride dat in potentie de bloeddruk kan verhogen. Dit geraffineerde zout kun je beter laten staan. 

De tegenhanger is Keltisch zeezout. Dit wordt volgens een traditionele, 2000 jaar oude Keltische methode handmatig gewonnen in Bretagne, Frankrijk. Hierdoor blijft de mineralenbalans volledig intact. Het bevat meer dan 80 mineralen en spoorelementen, zoals magnesium, kalium, natrium, calcium en zink. 

Ter vergelijking: in keukenzout zitten maar twee mineralen: natrium en chloride. 

Keltisch zout zit dus vol met mineralen zoals moeder natuur dat ooit bedacht heeft, bevat minder natrium dan tafelzout, is niet bewerkt en zelfs nog een beetje vochtig. En die > 80 mineralen en spoorelementen doen allemaal belangrijke dingen in ons lijf.

Ons lichaam gebruikt elektrolyten (welke je terugvindt in Keltisch zout) om het lichaam te laten hydrateren, om maagzuur aan te maken, om magnesium en calcium in balans te houden en ga zo maar door. Andere positieve effecten van Keltisch zout voor onze gezondheid zijn o.a.:

  • Het wordt direct door je lichaam ‘herkend’ en in je cellen opgenomen, met minder vaak plassen als gevolg. Ook ’s nachts! 
  • De mineralen in zout helpen de organen om de zuurbase verhouding in het lichaam optimaal te houden door de zuren uit te scheiden;
  • Het meest natriumarme zout ter wereld;
  • Het draagt bij aan een goede ontgifting van o.a. je spijsverteringskanaal;
  • Kan helpen tegen hoofdpijn;
  • Keltisch zeezout drinken (sole heet dat, lees verder voor recept) vult je mineralen- en sporenelementen aan;

Wees dus niet bang voor zout. Je kan het zien als medicijn, mits je de juiste vorm gebruikt. 

Een mooie richtlijn is maximaal vijf gram Keltisch zout per dag. 

Gebruik het als sole of gewoon om mee te koken, over je eitje te strooien, etc. 

Je kan dit zout beter niet in een zoutmolen doen, want doordat het licht vochtig is komt het er niet goed uit. Doe het gewoon in een klein glazen potje en strooi het over je eten met behulp van je vingers. 

Stop daarnaast natuurlijk wel met het eten van zwaar bewerkt voedsel, omdat je anders alsnog veel tafelzout binnenkrijgt 🙂

Wat is sole?

Een heerlijke manier om je mineralenbalans aan te vullen is het drinken van sole. Het is een drank gemaakt van Keltisch zeezout en water. 

De naam ‘sole’ verwijst naar een oud Keltisch woord wat zon betekent. Je komt het woord ook tegen in het Franse woord ‘soleil’ en ook in het Spaanse woord ‘sol’. 

Hoe maak je het?

Hiermee maak je van jouw kraanwater mineraalwater. Je gaat merken dat je lichaam dit soort water wel wilt vasthouden. Hierdoor moet je mogelijk minder vaak naar het toilet! Ook in de nacht.

Stappenplan:

1. Vul een glazen (jam)pot of glazen fles voor 1/3e met Keltisch zout en 2/3e met water.

2. Dit mengsel goed schudden, als er een dun zoutlaagje op de bodem verschijnt wil dit zeggen dat het water is verzadigd van de zout.

3. De sole kun je gebruiken door dagelijks 1 a 2 theelepels van de zoutoplossing aan een glas water toe te voegen.

4. Donker bewaren. Niet in de koelkast.

5. Let op: de sole moet héél licht ziltig smaken. Niet zout! 

Sidenote: bij nierklachten, een verhoogde bloeddruk is de sole niet oké voor jou.

Hoe gebruik je het?

Vul een groot glas met (gefilterd) water. Schep een theelepeltje sole uit het potje en roer door het water. Gebruik niet meer dan 1 à 2 theelepels sole per dag, gebruik het met gezond verstand. Ga niet lukraak ‘aan de sole’ omdat je hebt gehoord/gelezen dat het goed en gezond is. 

Succes!

Liefs,
Linda

Hi, ik ben Linda!

Een positieveling en levensgenieter, vól passie voor gezondheid & voeding.
Geboren in Schagen en woon nu met veel plezier met mijn vriend en 2 zoons (2015 en 2017) in een dorpje vlakbij Amersfoort. 

Ik weet hoe het is om weinig energie te hebben en te strugglen met je gezondheid en de vraag hoe je het beste uit je lichaam én je leven kunt halen. Ik weet ook hoe het is om dit gevoel wel weer te hebben!

Mijn bedrijf is opgericht vanuit de overtuiging dat iedereen eenvoudig haar gezondheid, balans en levensgeluk drastisch kan verbeteren. Hoe mooi om te ontdekken hoe dat voor jou werkt! Zodat je ziet dat een fit en energiek lijf én leven ook voor jou mogelijk is! En daar wil ik jou bij helpen.  

Meer info?

NIEUWSBRIEF

Stop me in je inbox! Regelmatig een portie verse inspiratie, toffe leefstijl- & voedingsweetjes en praktische tips.

Meer lezen?

Blog ademhalen afbeelding longen

BLOG