Bij het binnenlopen van een gemiddelde drogist kan het grote schap gevuld met voedingssupplementen je niet ontgaan. Ook online is er aanbod, véél aanbod. Want supplementen zijn booming business.
Omdat ze allemaal hetzelfde beloven, is het verleidelijk om te gaan voor de goedkoopste variant. Want wat is het verschil? Dat is vaak niet duidelijk. Dus waarom zou je dan kiezen voor die duurdere, toch?
Vaak klinken die beloftes als te mooi om waar te zijn. En dat is in veel gevallen ook vaak helaas zo, als je het mij vraagt. Want niet alle supplementen zijn goed voor je. Supplementen kunnen je gezondheid een enorme boost geven, maar alleen goede kwaliteit geeft goed resultaat.
Maar hoe weet je dan welke supplementen je moet hebben? En waar moet je op letten bij het kopen van een goed supplement? In deze blog geef ik je antwoorden.
Wat zijn supplementen?
Eerst nog even een stukje basis. Supplementen zijn producten die voedingsstoffen bevatten. Denk bijvoorbeeld aan: vitaminen, mineralen, kruiden, aminozuren, enzymen, probiotica of antioxidanten. Deze producten komen in veel verschillende vormen, zoals capsules, tabletten, gummies, druppels en poeders. Ze worden verkocht als een makkelijke en efficiënte manier om je lichamelijke en geestelijke gezondheid te ondersteunen.
Maar als je gezond eet dan heb je toch helemaal geen supplementen nodig? Als jij deze vraag nu hebt, lees dan ook even deze blog: “Supplementen, heb ik ze echt nodig?”
Als orthomoleculair specialist ben ik opgeleid om te adviseren over voeding, leefstijl én over het gebruik van goede supplementen als aanvulling. Dat vind ik superleuk om te doen en als je me volgt op Instagram weet je dat ik een aantal merken regelmatig benoem. Ik heb een aantal favorieten en dat heeft natuurlijk een reden.
Waarom goedkoop duurkoop is
Veel goedkope merken, zoals de huismerken van de drogisterijen, Lucivitaal, Davitamon e.d. zitten vol met vulmiddelen en synthetische stoffen waar je lichaam niets aan heeft. Het zijn geen lichaamseigen, maar lichaamsvreemde stoffen. Je lijf herkent het niet. Grote kans dat ze je lever belasten, want de stoffen moeten wel weer worden afgebroken en afgevoerd. Maar die lever wil je juist ondersteunen, niet extra belasten..
Daarnaast bevatten de goedkopere merken vaak de niet actieve vormen van vitamines en mineralen, waardoor je supplement niet of nauwelijks wordt opgenomen. Hoe zonde is dat!
Bedrijven die kwalitatief hoogwaardige supplementen maken, hebben een betere samenstelling die beter door jouw lichaam wordt opgenomen. Ze maken gebruik van kwalitatief goede ingrediënten, gebruiken zo weinig mogelijk loos vulmiddel en alles wordt uitvoerig getest.
Vaak geldt: hoe meer info een bedrijf geeft over de oorsprong van de ingrediënten en de testen die ze uitvoeren, hoe transparanter ze zijn, hoe beter de kwaliteit.
Ook is het een graadmeter of je een merk makkelijk kan benaderen voor inhoudelijk advies en vragen. Dat zegt namelijk ook iets over de kwaliteit en kundigheid.
Dus dit is ook nog iets waar je op kunt letten.
Maar hoe weet je nou of je de juiste supplementen slikt?
Dat is helaas niet even makkelijk uit te leggen, maar een studie op zich 🙂 Het verschilt namelijk ook nog per supplement. Hieronder zal ik een paar belangrijke aan je uitleggen. Dus pak je potjes erbij en lees mee.
Vitamine D
Vitamine D is onmisbaar voor een goede werking van je immuunsysteem. Je huid maakt de vitamine aan onder invloed van voldoende sterk zonlicht. Ook je voeding bevat vitamine D: vooral vette vis en in mindere mate vlees en eierdooiers. Al is vitamine D één van de weinige vitamines die je lichaam zelf kan maken, een vitamine D-tekort komt vaak voor.
Vitamine D is toch gewoon vitamine D? Nou, nee. Vitamine D kent namelijk drie vormen: D1, D2 en D3. In supplementen zit vaak D2 en/of D3.
Wil je een goed supplement? Kies dan voor D3. Dat is vaak wat duurder, maar zóveel beter. D3 is dezelfde vorm vitamine D die we uit de stralende zon – onze voornaamste vitamine D leverancier – halen. Vitamine D2 blijkt bijvoorbeeld wel 66 procent minder efficiënt dan de D3 variant.
Op het etiket van een voedingssupplement herken je actieve vitamine D3 als cholecalciferol.
De minder effectieve vorm D2 verschijnt onder de naam ergocalciferol.
Magnesium
Er is een verschil tussen organisch gebonden en anorganisch gebonden mineralen. Ons lichaam kan een organisch gebonden mineraal goed benutten en daardoor heb je er een relatief lage dosis van nodig. Anorganisch gebonden mineralen verteren we veel slechter en worden daardoor veel minder goed opgenomen.
Let er dus op dat je kiest voor organische bindingen. Deze herken je op het etiket aan termen als aminozuurchelaat, citraat en gluconaat. Zijn de mineralen anorganisch gebonden, dan lees je onder andere oxide-, sulfaat- of fosfaat. Staat op het etiket niet vermeld welke verbinding het mineraal heeft? Dan kun je er van uitgaan dat het om de anorganische vorm gaat.
Een belangrijk voorbeeld van een mineraal dat pas goed opneembaar als het organisch gebonden, is magnesium. In goedkope voedingssupplementen kom je vaak de (goedkopere) anorganische vorm tegen, die een laxerend effect kan hebben. Als je echter van de positieve eigenschappen (o.a. spierontspanning, rust in je hoofd, betere slaap ) van magnesium wilt genieten, moet je kiezen voor een goed opneembare (organisch gebonden) vorm zoals:
• magnesiumcitraat
• magnesiumbisglycinaat
• magnesiummalaat
• magnesiumtauraat
Goed om te weten: een kwalitatief magnesiumsupplement bevat niet alleen de organische vorm van magnesium, maar ook B-vitamines en taurine. Die stoffen versterken namelijk de werking van magnesium.
Meer lezen over magnesium en hoe je kan merken of jij een tekort heb? Lees dit blog.
Vitamine B12
De B-vitamines spelen een cruciale rol bij het proces waarbij je voedsel omzet in energie. Kun je wat meer energie gebruiken, dan is er een goede kans dat je baat hebt bij aanvulling van B-vitamines.
Vitamine B12 is voor iedereen moeilijk opneembaar omdat dit vaak mis gaat in het maagdarmstelsel. Ook verbruiken we allemaal veel vitamine B12 op een dag omdat je voor elke prikkel die je krijgt, B12 nodig hebt om dit te verwerken.
Kies dus bij een B12 supplement voor een smelttablet. Hierdoor wordt het opgenomen via het mondslijmvlies en gaat het niet verloren in je maag. De goede vormen van vitamine B12 zijn methylcobalamine en adenosylcobalamine.
Vermijd cyanocobalamine en hydroxocobalamine. Staat op het label een andere verbinding of wordt de vorm niet vermeld? Dan heb je te maken met een inactieve vorm.
En weet: als je Vitamine B12 neemt, moet er folaat (foliumzuur) bij in zitten voor een goede opname en samenwerking.
Wat zijn goede merken?
Er zijn er meer, maar Vitakruid, Vitals en Bonusan adviseer ik vaak. Zij ontwikkelen hun supplementen op basis van de meest actuele wetenschappelijke onderzoeken en kiezen voor de beste ingrediënten.
Ook zijn ze transparant, geven ze veel informatie op hun site en je kunt hen benaderen met vragen, waar je geholpen wordt door een team van goed opgeleide orthomoleculair therapeuten die weten waar ze het over hebben.
Zo kun je hier een gratis persoonlijk advies vragen aan Vitakruid via de mail en hier lees je meer uitleg.
Zowel bij Vitals als bij Vitakruid kun je de kortingscode Linda10 gebruiken tijdens het afrekenen. Hiermee krijg je 10% korting. Geldig op alle supplementen!
Ook op producten van Bonusan kan ik je 10% korting geven, maar zij werken niet met een kortingscode. Stuur me dan even een berichtje met je mailadres, dan zorg ik dat je per mail een link ontvangt waarmee je gebruik kunt maken van de korting.
Tot slot
Met deze informatie en tips voel je je hopelijk iets minder verloren in de wereld van de voedingssupplementen 🙂
Als laatste tip wil ik je nog meegeven: laat je begeleiden. Om echt goed aan de slag te gaan met voedingssupplementen, moet je weten wat je lichaam nodig heeft. Een professional kan je begeleiden en samen met jou stapsgewijs je gezondheid verbeteren.
* Deze blog is niet gesponsord door Vitakruid, Vitals of Bonusan. Ik werk veel met hun producten, maar dat is niet gesponsord en volledig eigen initiatief.