Oh no, je voelt een koortslip opkomen! Dat kan je er natuurlijk niet bij hebben. Maar het is wel een signaal van je lijf waar je naar mag luisteren… Je immuunsysteem heeft aandacht nodig, want het virus is immers tot uiting gekomen.
Wat is het? Wat kun je doen om een koortslip te voorkomen? En om te zorgen dat het sneller geneest? Dat lees je in dit blog.
Een koortlip is een signaal van je lichaam
Dus sta hier eens even bij stil: Ben je te hard en te lang doorgegaan? Heb je ingeleverd op uren slaap? Te weinig beweging gehad? Dat zijn dé momenten dat het virus zich openbaart. Ook kan de zon, bepaalde huidbehandelingen en de periode vlak voor je menstruatie een koortslip triggeren.
Wat ook goed is om te weten: als je bezig bent met een detox of antibioticakuur, alcohol drinkt, medicijnen of drugs gebruikt of verkouden bent neemt de kans dat je een koortslip krijgt toe. Je lichaam is dan namelijk druk bezig om afvalstoffen weer af te breken (ontgiften), waardoor je weerstand verminderd en een koortslip eerder toeslaat.
Een koortslip wordt veroorzaakt door het Herpes Simplex Virus (HSV). Maar liefst 85% van de mensen draagt dit virus bij zich, maar gelukkig komt het maar bij 10% tot 20% van de mensen tot uiting.
Een koortslip is een jeukend en pijnlijk blaasje op de huid. Veel mensen krijgen het rond hun lippen en neus, maar het kan ook vaginaal voorkomen.
Vier praktische tips die de kans op een koortslip verkleinen en zorgen dat het sneller geneest:
1. L-Lysine bij slikken
Helaas heb ik zelf regelmatig last van een koortslip, en wat een ontdekking vond ik dit! Ook hoor ik van veel klanten terug dat dit heel goed helpt. Zowel bij het voorkomen als genezen.
Wat is het? L-Lysine is een essentieel aminozuur dat een belangrijke rol speelt in onze weerstand. Essentieel betekent dat ons lichaam het niet zelf kan aanmaken en we het dus uit voeding moeten halen. Dit aminozuur is onder andere nodig om antilichamen, enzymen en hormonen aan te maken die helpen het virus aan te pakken.
L-Lysine vinden we voornamelijk in dierlijke voeding zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Maar vaak halen we bij herpes niet voldoende uit voeding alleen. En helemaal als je vegan of vegetarisch eet is de kans groot dat je sneller L-Lysine tekortkomt.
Goede L-Lysine tabletten helpen om de duur en de terugkeer van de koortslip te verminderen.
Bij het eerste gevoel van jeuk kun je beginnen met een ‘stootkuur’ van 3x 1 tablet van 1000mg per dag. Neem deze los van voeding in, bijvoorbeeld een half uur voor elke maaltijd 1 tablet.
Ook als onderhoud / preventief kun je dit slikken, bijvoorbeeld als je binnenkort die bruiloft hebt en daar écht geen koortslip wilt hebben. Of als je een drukke periode hebt, veel in de zon zult zitten, in je week voor je menstruatie zit, etc. Neem er dan 1 per dag, een half uur voor de maaltijd.
Je kunt het ook inzetten als een ‘kuur’. Maak dan een potje op door elke dag 1 tablet in te nemen. Zie dit als een mogelijke preventieve manier om het virus in jouw cellen zwakker te maken.
Let op met welke L-Lysine je gebruikt. In de meeste tabletten zit 250 tot 500 mg en dat is te weinig. Deze van Vitakruid is goed. Hier zit namelijk 1000mg per tablet in én er is extra vitamine C aan toegevoegd, wat de weerstand ondersteund en zorgt voor betere opname.
Je kunt op https://www.vitakruid.nl/ de code Linda10 gebruiken voor 10% korting op je hele bestelling!
Goed om te weten: gebruik van L-Lysine tijdens zwangerschap wordt afgeraden omdat hier nog te weinig onderzoek naar is gedaan.
2. Stressreductie
Stress verlaagt je weerstand, dus het is eigenlijk heel logisch dat in tijden van stress een koortslip sneller opspeelt. Goed letten op je stresslevels is dus heel belangrijk!
Hier een paar snelle tips, waarmee je in een paar minuutjes tijd je stress omlaag krijgt:
– Leer jezelf rustig te ademen. Onthoud deze woorden: Neus, Langzaam, Licht en Laag. Adem door je neus, langzaam, licht en laag in je flanken/buik. Een goede ademhaling is niet hoorbaar of zichtbaar en kent een frequentie van zo’n 10 tot 12x per minuut.
– Luister binaural beats om dat brein tot rust te brengen. Ga 5 minuten liggen, eventueel met een donkere doek over je hoofd, oortjes in, focus op je adem en laat maar los die stress..
– Zorg voor een rustige avond routine, waarin je 2 uur voordat je naar bed gaat de schermen al aan de kant doet. Lees een boek, praat, douche, doe wat yoga, neem een >
– Magnesium (voeten)badjes zijn heel goed tegen stress! Meer over lezen? Check dit blog.
– Ga even op je spijkermat liggen voor body stress release. Deze van Flowee vind ik fijn.
3. Eet veel groenten en fruit
Kies voor goed voeden in plaats van vullen! Door veel verschillende groenten en fruit te eten krijg je veel vitaminen en antioxidanten binnen en dat draagt bij aan een goede weerstand en goed herstel.
Probeer van elk bord een regenboog te maken! Veel verschillende kleuren = veel verschillende goede voedingsstoffen.
Daarnaast doe je er goed aan een goede multivitamine te slikken, het liefst eentje met een dag en nacht formule. Zo help je jezelf om je weerstand hoog te houden en dat helpt weer het virus in ruste te houden.
4. Let op balans L-Lysine - Arginine
Arginine is net als L-Lysine een aminozuur. Arginine vinden we onder andere in chocola, kokos, noten, tarwemeel, pinda’s, spinazie, varkensvlees, soja en schaal- en schelpdieren. Google het maar eens.
Arginine en L-Lysine zijn elkaars tegenhanger, wat betekent dat deze twee in balans moeten zijn met elkaar. Het is daarom slim om niet teveel voeding met Arginine op één dag te eten. Je kunt dit beter wat meer verspreiden.
Ik hoop dat je door bovenstaande tips minder last zult hebben van koortslippen. Als je nog vragen hebt, mag je mij altijd een berichtje via contact of op Instagram.
Veel succes!
Liefs,
Linda