Blog

De kracht van ademhalen: wat is ‘goed’ en hoe doe je dat?

Als ik iemand vertel dat de adem heel belangrijk is voor je gezondheid, krijg ik wel eens de reactie “hoezo dan, ademen gaat toch gewoon vanzelf?”
En dat klopt, ademen gaat vanzelf. 

Maar GOED ademen gaat vaak niet vanzelf.
In dit blog leg ik je uit wat goed ademen is, wat voor klachten je kan krijgen als je niet goed ademt en hoe je hier zelf mee aan de slag kunt.

Hoe werkt het?

Achter zo’n simpele ademhaling gaat een ingenieus systeem schuil. Met ademen brengen we zuurstof in onze longen. Die longen bestaan uit bronchiën en heel veel longblaasjes, die in totaal een oppervlakte van wel 100 m2 beslaan. Dat is een halve tennisbaan! Je kunt je misschien dan ook goed voorstellen hoe een impact het heeft op jou en je gezondheid als de lucht die je inademt niet schoon is. Maar dat is iets voor een ander blog misschien 🙂

Die zuurstof in je longen wordt door de rode bloedcellen getransporteerd naar de cellen in je lichaam. Om weer te geven hoe snel dat gaat: het duurt maar 7 seconden voordat de lucht die je inademt in je kleine teen is beland. Zuurstof gaat naar de cellen en zorgt daar even simpel gezegd voor de productie van energie.

Koolzuurgas (Co2) is een restproduct van dat proces, en dat adem je weer uit. Maar het is niet alleen een afvalproduct! Het stuurt namelijk een aantal belangrijke processen aan in je lichaam, zoals de snelheid en zwaarte van je ademhaling, de afgifte van zuurstof aan je cellen, het functioneren van glad spierweefsel en invloed op de zuurgraad van je bloed (je zuur-base balans).

Als je verkeerd ademt, verlies je te veel koolzuurgas. Dit zorgt voor minder zuurstofafgifte in de rode bloedcellen naar de lichaamscellen. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar als je veel ademt, krijgen je lichaamscellen juist minder zuurstof. Dit wordt het Bohr-effect genoemd.

Klachten die hiermee gepaard gaan zijn onder andere: vermoeidheid, spierpijn, depressie, slapeloosheid, piekeren, hoofdpijn, vergeetachtigheid, concentratiestoornissen. Maar ook haar- en huidproblemen en gewrichtsaandoeningen hebben vaak een link met de adem. 

Wanneer adem je verkeerd?

  • Je ademt regelmatig door je mond. Dat gat is groter dan de neus en zorgt daardoor voor meer Co2 verlies. Ook verlies je meer vocht als je door je mond ademt.
  • Je ademt te vaak. Een gezonde ademhaling kent een frequentie van 10 a 12 x per minuut.
  • Je ademt te diep. Als je diep inademt denken we vaak dat we dan meer zuurstof opnemen, maar dat is niet zo! Zuurstof is er genoeg en onze rode bloedcellen kunnen maar zoveel zuurstof per keer vervoeren. Je hoeft dus niet diep te ademen om voldoende zuurstof binnen te krijgen. En als je te diep inademt, adem je dus ook diep uit, waarmee je weer veel Co2 verliest.
  • Je ademt te hoog (niet door de flanken / buik).

Wat is dan wel goed ademen?

Onthoud deze woorden: Neus, Langzaam, Licht en Laag

Neus: als je door je neus ademt is de lucht die binnenkomt warmer, vochtiger en schoner dan wanneer je door de mond ademt. Daarnaast verlies je minder Co2 als je door je neus ademt. 

Alleen kan het best lastig zijn om jezelf aan te leren door de neus te ademen als je dat niet gewend bent.
Tip: Plak je mond af met een stukje tape, bijv. terwijl je in de auto of op de bank zit.
Ook als je met je mond open slaapt is het een goed idee je mond af te plakken! Wordt je vaak moe wakker? Dan kan dat hier zeker een link mee hebben!
En spieren leren, dus als je dit ongeveer een half jaar doet zul je merken dat het daarna vanzelf gaat en je geen tape meer nodig hebt. 

Dit is trouwens ook een tip voor kinderen die ‘s nachts door hun mond ademen.
Wist je dat, hoe je als kind ademt, de vorming van je gezicht beïnvloed? Een teruggetrokken kin, langgerekt gezicht, volle onderlip en scheve tanden zijn typische kenmerken van mondademhaling.
Ook is er bijvoorbeeld een link met oorklachten en mondademhaling. Door de mond ademen = namelijk een drogere mond = minder vaak slikken = minder vaak de oren klaren, wat weer in verband kan staan met oorklachten. Dus als je kind last heeft van zijn oren of misschien oorbuisjes heeft, kijk hier ook eens naar.

Langzaam: 10 tot 12 x per minuut is een goede frequentie. Tel dit eens voor jezelf. 

Licht: maak er geen diepe ademteugen van. Adem licht. Bedenk je maar dat je de adem niet hoeft te zien en te horen.

Laag: adem naar de flanken / onderbuik. Leg je handen maar eens op je flanken, dat is op je zijkanten aan de onderkant van je ribbenkast. En probeer daar zachtjes naar toe te ademen. 

Een gezonde ademhaling is rustig, regelmatig, onhoorbaar en onzichtbaar met gebruik van de neus en het middenrif.

Dit doet o.a. het volgende met je:

• activeert het parasympatische zenuwstelsel (= stress loslaten en rust en herstel activeren)

zorgt voor ontspanning

verbetert het immuunsysteem

verbetert de afgifte van zuurstof aan de cellen

houdt de bloedvaten open

Hopelijk heb ik je wat meer inzicht gegeven in het belang van een goede ademhaling én hoe je hier zelf mee aan de slag kunt.

En hiervoor geldt echt: oefening baart kunst!
Het gaat niet over 1 nacht ijs, maar het hoeft ook niet heel moeilijk te zijn.
Oefen bijvoorbeeld met het afplakken van je mond met tape. Of elke keer als je op de toilet en in de auto zit oefen je met de ‘neus, langzaam, licht en laag ademhaling’, en je zult zien dat het steeds vaker en makkelijker goed zal gaan.
En natuurlijk het belangrijkste: dat je daarmee werkt aan je gezondheid en lekkerder in je vel komt te zitten!

Let jij al goed op je ademhaling?
Zo niet, ik hoop dat ik je dan heb geïnspireerd omdat wel te doen!

Succes!

Liefs,
Linda

Hi, ik ben Linda!

Een positieveling en levensgenieter, vól passie voor gezondheid & voeding.
Geboren in Schagen en woon nu met veel plezier met mijn vriend en 2 zoons (2015 en 2017) in een dorpje vlakbij Amersfoort. 

Ik weet hoe het is om weinig energie te hebben en te strugglen met je gezondheid en de vraag hoe je het beste uit je lichaam én je leven kunt halen. Ik weet ook hoe het is om dit gevoel wel weer te hebben!

Mijn bedrijf is opgericht vanuit de overtuiging dat iedereen eenvoudig haar gezondheid, balans en levensgeluk drastisch kan verbeteren. Hoe mooi om te ontdekken hoe dat voor jou werkt! Zodat je ziet dat een fit en energiek lijf én leven ook voor jou mogelijk is! En daar wil ik jou bij helpen.  

Meer info?

NIEUWSBRIEF

Stop me in je inbox! Regelmatig een portie verse inspiratie, toffe leefstijl- & voedingsweetjes en praktische tips.

Meer lezen?

Blog wat je zegt ben je zelf afbeelding

BLOG