Ken je nog die Boboti uit zo’n pakje van wereldgerechten? Toen ik nog niet zo bewust bezig was met gezond eten en wel eens uit zo’n pakje kookte vond ik dat verrukkelijk. Inmiddels heb ik mijn eigen, veel gezondere en lekkerdere eigen versie ontworpen, die ik graag met je deel!
Oké, het is wel even een werkje. Maar dan heb je ook wat: een super smaakvol en gezonde maaltijd boordevol goeie stoffen. Door de zoete smaak van de banaan, appel en abrikozen is dit bij kids ook favoriet.
Ik maak vaak wat meer en vries een paar kinderporties in in glazen potjes. Op deze manier kan ik mijn kids toch makkelijk wat voedzaams geven als papa en mama uit eten gaan bijvoorbeeld 🙂
Dit heb je nodig voor 4 porties boboti:
- 250 gram biologisch rundertartaar. Voor een vegetarische variant kun je kiezen voor linzen.
- 400 gram sperziebonen
- 250 gram broccoli
- 150 gram tuinerwtjes (vriezer)
- 4 middelgrote eieren
- 1 appel
- 1 banaan
- 4 ongezwavelde abrikozen
- Een hand ongebrande en ongezouten noten naar keuze (ik doe vaak een mix van amandel, walnoot, cashew, paranoot)
- 1 eetlepel lijnzaad (heel of zelf gemalen in bijv. een vijzel of koffiemolen)
- 1 eetlepel pompoenpitten / zonnebloempitten
- 200 ml cashewdrink (je kan ook kokos-, amandel- of havermelk gebruiken)
- 1,5 eetlepel kerriepoeder
- 1 theelepel kurkuma
- ½ theelepel kaneel
- Verse gember, stukje van zo’n 2 cm, in kleine stukjes of geraspt
- 160 gram zilvervliesrijst of bruine rijst
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak de sperziebonen schoon (goed wassen!), halveer ze en breng ze in een stoommandje (link naar favorieten) – of als je dat niet hebt, in een dun laagje water – aan de kook. Zet de wekker op 10 minuten en voeg na 6 minuten de broccoli en tuinerwtjes toe. Door het stoommandje – of als je kookt in een klein laagje water – liggen (de meeste) groenten niet onder water en dat is fijn! Want veel vitaminen lopen anders zo weg in je water, zo zonde! Dus kiezen voor stomen = hallo behoudt van voedingsstoffen 🙂
Als de 10 minuten om zijn giet je de groenten af laat je het uitdampen.
Rul de tartaar in een koekenpan gaar (of voor een vegetarische variant: kook de linzen gaar).
Was de appel en snij (met schil) in stukjes van ongeveer 1 cm. Doe de tartaar in een ovenschaal, voeg de appelstukjes, boontjes, broccoli en tuinerwtjes toe en hussel door elkaar.
Pak een kom of maatbeker en doe hierin de eieren, banaan, in stukjes gesneden abrikozen, de noten, lijnzaad, pitten, kerriepoeder, kaneel, kurkuma, cashewdrink en gember. Pak je staafmixer erbij en maak hier een glad mengsel van.
Giet dit mengsel in de ovenschaal, schud een beetje heen en weer en zet 25 à 30 minuten in de oven.
Kook ondertussen de rijst gaar.
De boboti is klaar als de saus net gestold maar niet te droog is. Soms blijft het midden wat langer nat en stolt het al aan de zijkanten: dan kun je na 20 minuten alles even omscheppen.
Serveer de rijst met de boboti.
Eet smakelijk!